Vilkår for bruk
Artikkel 1 - Definisjoner
I disse vilkårene forstås med:
Angrerett: Tiden hvor forbrukeren kan benytte sin angrerett;
Forbruker: Den fysiske personen som ikke handler i forbindelse med sitt yrke eller næringsvirksomhet og inngår en fjernsalgavtale med næringsdrivende;
Dag: Kalenderdag;
Varighetstransaksjon: En fjernsalgavtale som gjelder for en serie produkter og/eller tjenester, hvor leverings- og/eller ytelsesforpliktelsen er spredt over tid;
Varig medium: Ethvert medium som forbrukeren eller næringsdrivende kan bruke til å lagre informasjon som er rettet til ham, på en måte som gjør det mulig å hente informasjonen senere og kopiere den uten endringer;
Angrerett: Muligheten for forbrukeren å avbryte avtalen innen angrerettens frist;
Næringsdrivende: Den fysiske eller juridiske personen som tilbyr produkter og/eller tjenester på avstand til forbrukere;
Fjernsalgavtale: En avtale som inngås i forbindelse med et av næringsdrivende organisert system for fjernsalg av produkter og/eller tjenester, hvor avtalen inngås utelukkende ved bruk av en eller flere kommunikasjonsmetoder på avstand;
Kommunikasjonsmiddel på avstand: Et middel som kan brukes til å inngå en avtale, uten at forbrukeren og næringsdrivende er til stede samtidig i samme rom;
Generelle vilkår: De nåværende generelle vilkårene for næringsdrivende.
Artikkel 3 – Anvendelse
Disse generelle vilkårene gjelder for alle tilbud fra næringsdrivende og for alle fjernsalgavtaler og bestillinger mellom næringsdrivende og forbruker. Før en fjernsalgavtale inngås, skal teksten av disse generelle vilkårene gjøres tilgjengelig for forbrukeren. Dersom dette ikke er praktisk mulig, skal det før avtalen inngås opplyses om at de generelle vilkårene kan sees hos næringsdrivende og at de kan sendes gratis til forbrukeren på forespørsel. Dersom avtalen inngås elektronisk, kan, i avvik fra forrige ledd, teksten på disse generelle vilkårene elektronisk gjøres tilgjengelig for forbrukeren på en måte som gjør det enkelt for ham å lagre vilkårene på et varig medium. Hvis dette ikke er praktisk mulig, skal det før avtalen inngås opplyses om hvor de generelle vilkårene kan leses elektronisk, og at de kan sendes gratis til forbrukeren på forespørsel.
Artikkel 4 – Tilbudet
Dersom et tilbud har en begrenset gyldighetsperiode eller er betinget av vilkår, skal dette klart fremgå i tilbudet. Tilbudet er uforpliktende. Næringsdrivende har rett til å endre og tilpasse tilbudet. Tilbudet skal inneholde en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Beskrivelsen skal være tilstrekkelig detaljert for å gjøre det mulig for forbrukeren å vurdere tilbudet. Dersom næringsdrivende benytter bilder, skal disse være en sannferdig representasjon av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Åpenbare feil i tilbudet binder ikke næringsdrivende. Alle bilder, spesifikasjoner og data i tilbudet er veiledende og kan ikke være grunnlag for erstatning eller heving av avtalen.
Artikkel 5 – Avtalen
Avtalen inngås, med forbehold for bestemmelser i punkt 4, på tidspunktet da forbrukeren aksepterer tilbudet og oppfyller de nødvendige betingelsene. Hvis forbrukeren har akseptert tilbudet elektronisk, skal næringsdrivende umiddelbart bekrefte mottakelsen av aksepten elektronisk. Så lenge mottakelsen av aksepten ikke er bekreftet av næringsdrivende, kan forbrukeren heve avtalen.
Artikkel 6 – Angrerett
Ved kjøp av produkter har forbrukeren rett til å heve avtalen uten å oppgi noen grunn i løpet av 14 dager. Denne angrefristen starter dagen etter at forbrukeren eller en representant utpekt av forbrukeren har mottatt produktet. Under angrefristen skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen forsiktig. Produktet skal kun åpnes eller brukes i den grad det er nødvendig for å vurdere om forbrukeren ønsker å beholde det.
Artikkel 7 – Kostnader ved heving
Hvis forbrukeren benytter sin angrerett, skal kostnadene for returfrakten betales av forbrukeren. Hvis forbrukeren har betalt et beløp, vil næringsdrivende tilbakebetale dette beløpet så raskt som mulig, men senest innen 14 dager etter at angreretten er benyttet.
Artikkel 8 – Unntak fra angreretten
Næringsdrivende kan unnta angreretten for produkter som er laget i samsvar med forbrukerens spesifikasjoner, produkter som er tydelig personlige, produkter som ikke kan returneres på grunn av deres natur, produkter som kan bli lett ødelagt, og for enkelte andre produkter som er angitt i loven.
Artikkel 9 – Pris
Prisene på de tilbudte produktene og/eller tjenestene skal ikke økes i løpet av den angitte gyldighetsperioden, med mindre det skjer på grunn av endringer i merverdiavgift. Næringsdrivende kan tilby produkter eller tjenester som er utsatt for prisendringer på finansmarkedet.
Artikkel 10 – Konformitet og garanti
Næringsdrivende garanterer at produktene og/eller tjenestene er i samsvar med avtalen, de spesifikasjonene som er oppgitt i tilbudet, og de rimelige kravene til kvalitet og brukbarhet.
Artikkel 11 – Levering og utførelse
Næringsdrivende skal utføre bestillinger med størst mulig omhu og vil levere produkter innen 30 dager, med mindre annet er avtalt. Dersom leveringen er forsinket eller kun delvis kan utføres, skal forbrukeren informeres.
Artikkel 12 – Varighetstransaksjoner: Oppsigelse og fornyelseForbrukeren kan si opp en avtale som gjelder produkter eller tjenester levert regelmessig, med en oppsigelsestid på maksimalt én måned.
Artikkel 13 – Betaling
Med mindre annet er avtalt, skal forbrukeren betale de skyldige beløpene innen 7 dager etter at angreretten er gått ut.
Artikkel 14 – Klagebehandling
Klager på avtalen skal sendes til næringsdrivende innen 7 dager etter at mangelen er oppdaget. Klager skal behandles innen 14 dager etter at de er mottatt. Hvis klagen ikke kan løses, vil det oppstå en tvist som kan løses gjennom klageordninger.
Artikkel 15 – Tvister
Avtaler mellom næringsdrivende og forbruker som gjelder disse generelle vilkårene, er underlagt norsk lov, uavhengig av hvor forbrukeren bor.